Aditivi alimentari periculosi
pentru sanatate
In viata de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atat
de "firesti", incat aproape nimeni nu mai sesizeaza
pericolul pe care ele il reprezinta in mod real.
"Aditivii alimentari" sunt definiti drept orice
substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment
in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar
caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata
intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice
pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare,
tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea
produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau
prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a
acestor produse alimentare.
Utilizarea indicativului 'E xxx' pe eticheta produsului
arata prezenta unui aditiv acceptat din punct de vedere
al sigurantei in toata Uniunea Europeana. In multitudinea
de aditivi folositi in industria alimentara, cei mai periculosi
pentru sanatatea organismului sunt cei de sinteza, adica
cei obtinuti prin procedee chimice nenaturale.
Alimentele cu cele mai multe toxine, care ar trebui evitate
la consum, sunt margarina vegetala, guma de mestecat, uleiul
de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare si dulceturile.
Dictonul dupa care "important nu e ce bagi in gura,
ci ce scoti pe gura" a cazut in desuetudine, odata
cu aparitia pe piata produselor alimentare a unei intregi
game de aditivi alimentari, care, chipurile, imbunatatesc
calitatea produselor, dar care in realitate nu sunt altceva
decat substante chimice deosebit de toxice, ori cancerigene.
Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea
in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor
imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al
III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa
accidentele de circulatie.
Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic
produce in organismul uman un bombardament asupra organelor
interne, care provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta
ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva
propriului organism), precum si o serie de tumori maligne
si benigne.
Conform raportului Comisiei Nationale de Oncologie - 2000,
in Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta si se
estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala
mileniului III", impotriva careia nu exista inca premizele
ca se va descoperi un antidot. Deocamdata se banuieste doar
ca motivele care-l provoaca sunt poluarea, chimicalele din
alimente si stress-ul.
Un studiu recent al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf
- Germania, despre efectele aditivilor alimentari asupra
organismului uman, a ierarhizat o serie de compusi toxici
sau cancerigeni. Aproape toti acesti compusi pun intr-un
real pericol organismul. Prezentam in continuare, lista
"E"-urilor considerate de specialistii oncologi
drept deosebit de periculoase.
- Adaosuri suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171, E 172,
E 173, E 240, E 241, E 477
- Adaosuri periculoase: E 102, E 110, E 120, E 124
- Adaosuri toxice:
- produc boli intestinale: E 220, E 221, E 222, E 223, E
224
- afecteaza tubul digestiv: E 338, E 339, E 340, E 341,
E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466
- produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233
- suprima din organism vitamina B12: E 200
- cresc colesterolul: E 320, E 321 (antioxidanti din margarina)
- ataca sistemul nervos: E 311, E 312
- produc boli ale aparatului bucal: E 330 (acidul citric
sau sarea de lamaie - cel mai periculos adaos cancerigen)
- Adaosuri cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 211 (foarte
nociv), E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631 (glutamatul
de sodiu)
Nota: aditivii cancerigeni au fost deja interzisi in SUA,
Uniunea Europeana si cateva dintre fostele state ale URSS.
|
|